Nivå på träningen här

Alla är bra på något, men ingen är bra på allt.
 
Inom lydnad har jag tävlat och varit tävlingsledare till och med den gamla elitklassen. Sedan de nya reglerna kom 2017 har jag tävlat i startklass och klass 1 och varit tävlingsledare i startklassen. Jag har alltså mycket erfarenhet av att tävla och kommendera lydnad, men jag har inte utfört eller kommenderat exempelvis cirkusmomentet eller gruppmomenten på tävling i nuvarande högsta klassen, klass 3.
 
Inom jakten har jag startat på retrieverjaktprov B och workingtest i nybörjarklass med några hundar, jag har gått en tvådagarsutbildning i andjakt för hundförare och jag har gjort det teoretiska provet för jägarexamen. Jag tränar mycket apportering med kallvilt (tidigare skjutet, upptinat från frysen) med mina hundar. Jag har med andra ord en viss erfarenhet från nybörjarklass, men inte högre klasser på prov och tävling. Jag jagar inte själv och har bara varit med på ett fåtal småviltsjakter. Den som tänker vara med på praktisk jakt med sin hund kan gärna lära sig grunderna i apportering hos mig, men det är jätteviktigt att därefter komplettera träningen med kunskap från någon som jagar med hund. På praktisk jakt måste hundföraren själv kunna avfånga skammat vilt (avliva ett skadeskjutet djur som din hund lämnar till dig) och föraren måste veta hur hon eller han ska agera och skicka sin hund för att det inte ska bli farligt. Hunden måste vara så styrbar att påskjutet vilt kommer in effektivt och att inte ojagad mark blir störd i onödan. Svenska Jägareförbundet och Svenska Spaniel och Retrieverklubben SSRK håller den här typen av kurser. Här i Mellanskånetrakten finns också hundskolor där instruktörerna själva jagar mycket, exempelvis Hundplugget och Lineup Gundogs. Håll utkik efter det som kallas varmviltskurser.
 
Inom konster och kontakt har jag tävlat i klass 1 och klass 2 i freestyle och heelwork to music. Jag har också alltid gillat att lära mina hundar tricks. Det går bra att träna konster och kontakt hos mig, antingen om du har en hund som du inte tycker att du har tillräcklig kontakt med eller om du vill hitta en kul aktivering till din hund.
 
Jag arrangerar ibland aktiviteter inom specialsök och nosework med extern hjälp.
 
Det jag inte håller kurser eller träningar i är:
Vanlig valpkurs i grupp, där hunden ska lära sig sitt, stanna, inkallning och liknande
Allmänlydnad i grupp, där hunden ska lära sig att gå fint i koppel och liknande
Rallylydnad
Agility
Spår