Släng ut tv:n

Håll hunden i halsbandet när det är paus mellan övningarna. Paus är till exempel när du ska lyssna på instruktören eller när du ber en kompis flytta material inför nästa steg i träningen.

Varför?

Om du inte håller i hunden är det lätt att den går iväg och nosar. Att gå runt och nosa är som att titta på film för oss människor. Om tv:n är på är det svårt att koncentrera sig på att samtala med sina vänner eller jobba. Lär hunden att det inte finns någon tv där ni tränar. Tänk att det är ungefär som i fritidsstugan: Det finns ingen tv, men det finns roliga brädspel om man vill slippa ha tråkigt.

Kan jag inte bara säga till hunden?

Jag tycker att det är bättre att lugnt och tyst hålla i halsbandet, än att försöka kommendera hunden att sitta kvar, hålla i kopplet eller förbjuda hunden att nosa. Det är lätt att det blir tjat om man kommenderar sitt och ska hålla koll på att hunden sitter samtidigt som man lyssnar på instruktören. Håller man i kopplet når hundens nos ned till marken. Förbjuder man hunden blir det en massa nejande mitt i ett träningspass där man vill ha en motiverad hund.

Men om hunden kommer tillbaka när jag kallar på den?

Så har du talat om att den kan bete sig lite hur som helst, för du hjälper den alltid att få sin belöning. Det kallas att curla. Hos människor brukar man säga att det ger bortskämda ungar som inte anstränger sig utan räknar med att mamma och pappa sopar banan lätt framför dem. Risken är också att du hela tiden måste bli roligare och roligare, och det är ärligt talat svårt att konkurrera med en bra actionfilm. Helt plötsligt är det du som jobbar jättemycket och hunden glider bara omkring.

Blir det inte tråkigt för hunden?

Det är inte farligt att ha tråkigt. När det är paus sparar man på krafterna inför nästa roliga övning. Om du håller i halsbandet och ser till att paus är paus lär du hunden att det varken finns chans på belöning från dig just då eller någon chans att belöna sig själv med tv-tittande.

Finns det fler fördelar?

Ja. Hunden vänjer sig vid att det inte finns någon tv utan det roligaste som står till buds är att spela brädspel med dig. Den börjar alltså välja dig automatiskt när du signalerar att det är jobb på gång och chans på belöning. Det har ni stor nytta av om ni ska tävla, för då går man in på en plan där en massa andra spännande hundar lämnat spår. Jag tycker också att det är bra att min hund kan slippa träna om den faktiskt inte mår bra eller faktiskt inte orkar träna. Erbjuder jag brädspel och min hund inte tar erbjudandet utan går iväg för att leta efter en tv kan jag till exempel låta den ligga och vila i bilen istället. Orkar man inte träna orkar man inte titta på tv heller.