Bilder från träning med vilt

Titta och njut!
Här kommer några bilder från träning med upptinade fåglar och kaniner igår. Ett ekipage tog en privatlektion i Rolsberga på dagen och tre ekipage var här på min gräsplan på kvällen och gjorde lite övningar i dirigering, markering och släpspår. Mina hundar fick hjälpa till att städa in alla prylar på kvällen.
 
Ibland får jag frågan hur mycket man ska träna med kallvilt. Jag brukar svara att som jag ser det finns det två anledningar att träna med kallvilt:
1. Hunden gillar att bära kallvilt. Om man ser att hunden verkar bli glad och trivs med att bära fåglar och kaniner så tycker jag att man kan bjuda den på det. Om den inte gillar det så behöver man ju inte slänga döda kråkor till den.
2. Ägaren vill att hunden ska starta på någon typ av jaktprov där den ska hämta kallvilt.
 
Om det är anledning nummer 2 som gäller så tycker jag att man ska träna tillräckligt mycket för att hunden:
A. Ska vara bekväm med att på ett korrekt sätt apportera de arter som är vanliga på den typ av jaktprov man tänker starta den på.
B. Ska förstå att den behöver lämna det den har i munnen till föraren innan den plockar upp nästa vilt. Om det är en retriever så ingår det på retrieverjaktprov B ett självständigt sök där det ligger flera vilt av olika arter ute samtidigt. Då behöver man ha tränat tillräckligt mycket för att hunden ska vara trygg i att den på väg in till föraren kan upptäcka till exempel en kanin, som den egentligen gillar bättre än truten den har i munnen, men att den får hämta det bättre viltet så fort den lämnat det den har i munnen till föraren.