Om mig

På bilden sitter min tidigare hund Neo och jag och är glada efter veterinärbesiktning på SM i lydnad i Sollefteå 2014.

Jag heter Tina Andersson och är frilansjournalist och hundföretagare. Jag tror på att använda hjärnan, tänka positivt, hitta kreativa lösningar och låta djur och människor få självförtroende genom att lyckas. Jag är gift med Robban och vi har våra hundar som familjemedlemmar. De följer med oss till bekanta som tycker om hundar, de övernattar med oss på hotell och är så klart med när vi tittar på film eller fikar i Robbans verkstad.

För mig är det viktigt att hela tiden försöka lära mig mer om hundträning. Jag uppskattar modern forskning kring hur hundar lär sig saker. Viktiga inspirationskällor är Scandinavian Working Dog Institute, SWDI, och forskaren Per Jensen. Det fanns förstås vettiga människor även förr. Ett citat jag gillar är "Där konsten slutar tar våldet vid." Citatet står i gula ridhuset på Strömsholm. Resultat imponerar inte på mig om de är uppnådda genom att tvinga eller skrämma hunden. Hundar lär sig hela tiden i sin samvaro med oss. Förhoppningsvis lär vi oss också av dem.

Jag försöker utveckla mig genom att ta privatlektioner och gå kurser (och titta på en del hästträningsprogram på tv, faktiskt). Under tio år, 2005-2014, hade jag Mona Kjernhom som lydnadstränare. Hon var då med i Sveriges framgångsrika landslag i lydnad och lärde mig väldigt mycket om förberedelse för prestation. Därefter tränade jag för Jenny Wibäck. Jenny har bland annat skrivit boken Starka tillsammans, om att få positiva tävlingsupplevelser med sin hund. Jag har också varit på kurs och deltagit i träningar för andra duktiga instruktörer, bland annat tidigare talangtruppsledaren Anders Kjernholm, SM-vinnaren Carin Bengtsson och domaren Martha Landin.

Inom jakten är Thomas Stokke på företaget Klickerklok min största förebild. Thomas gick sin egen väg när han skulle träna sin första vorsteh och skrev om det i tidningen Canis. Jag läste artikeln och det inspirerade mig att tänka själv när jag skulle börja träna jaktapportering med retriever första gången 2005. Under 2019 har jag haft förmånen att träna för Thomas och det gjorde mig ännu mer övertygad om fördelarna med att använda hundens frivilliga beteenden i träningen. Jag har tagit en del privatlektioner och tränat lite i grupp för den duktiga och allsidiga jägaren Marie Strauss på Hundplugget och min man och jag har tränat en helg med hund och varit åskådare en dag när legendariska Philippa Williams från England höll kurser två år i rad hos kennel Brownhunt i Danmark. Vi tränade också ett par gånger för Elsa Blomster, som varit med och skrivit boken Apportering till vardag och fest, om belöningsbaserad jaktapportering. I september 2019 var jag med på en helgkurs för Eva Thorén-Söderström, som har labradorer som är klickertränade nordiska jaktchampions. Jag har gjort det teoretiska provet för jägarexamen och hösten 2019 gick jag Svenska Jägareförbundets andjaktsutbildning för hundförare under två dagar. Jag är mycket stolt över att också ha gått två helgkurser i spår med SWDI, den första som åskådare och den andra med hund.

Jag är aktiv i Hörby brukshundklubb och brukar vara tävlingsledare i startklassen och klass 1 när klubben arrangerar lydnadstävlingar. Det känns alltid roligt att kunna hjälpa ekipage till en lugn och trevlig upplevelse i början av karriären. Under 2018 hade jag också förmånen att vara ledare för lydnadsdelen i en kurs för patrullhundar till hemvärnet. Alla fem som gjorde lydnadsprovet blev godkända. Under 2021-2022 var två av de tolv ekipagen i Svenska brukshundklubbens talangtrupp i tävlingslydnad sådana som tränat mycket hos mig.

Som instruktör tycker jag att min främsta styrka är att inspirera mina elever till att tänka själva i positiva banor. Som hundägare tycker jag att min styrka är att jag värderar både kvantitetstid och kvalitetstid tillsammans med mina hundar. Som tävlingsförare tycker jag att jag har två styrkor. Jag är bra på att fokusera i nuet och jag är bra på att tycka om min hund oavsett resultat.