Bra vecka som gått

I veckan har bland annat följande hänt:

Vi har haft en halvdagsträning i tävlingslydnad för fyra ekipage och en halvdagsträning i jaktapportering med inriktning working test för tre ekipage (en anmäld hund var tyvärr skadad). Både i lydnaden och i apporteringen fokuserade vi på grundfärdigheter som är bra att ha för att lyckas på tävling.

Inom lydnad är det bland annat att veta att det är lönsamt att turas om med andra hundar, att det är lönsamt att hålla kontakt med föraren när det finns frestelser i närheten, att hunden fortsätter att jobba för nästa belöning och att den är med på att det antingen är träning eller paus där det inte finns chans på belöning från föraren och inte heller chans att belöna sig själv genom att nosa i gräset (håll i halsbandet och titta inte på hunden i början). Vi tränade också på att lyckas på första försöket och på att göra flera saker efter varandra.

Inom working test är det bra att ha ett frivilligt fotgående för hunden och att den kommer ihåg var något fallit men räknar med att det kan komma en annan uppgift först, som att följa med föraren en bit. Vi introducerade också skott i arbetet och vattenarbete för några av hundarna som inte provat det tidigare. Vi höll till i utmanande terräng, men på platser där vi i möjligaste mån undviker att störa vilt, det vill säga i inhägnade hagar där det går tamdjur i vanliga fall och där vi trampat över området innan.

Det har också kommit ekipage på privatlektioner. Ett av dem visade upp hela sitt freestyleprogram (en lång rad cirkuskonster). Min man Robban och jag var publik vid, för att föraren skulle kunna kolla att programmet var vänt åt rätt håll och alla kunde se bra. Det var jätteroligt.