Dogs & Drums tränar ekipage med landslagsambitioner

Här ser ni två tjejer och två hundkillar som menar allvar. Igår kväll höll jag en tävlingslik träning för dem på Olseröds Hundcenter, med tips och pepp inför en rankingtävling i lydnad i Kungsör första helgen i februari.
På rankingtävlingar samlar man poäng som ligger till grund för uttagning till Sveriges lydnadslandslag. Pauline med Zam och Gunilla med Viktor är med i Svenska brukshundklubbens talangtrupp. Det är en grupp med tolv ekipage som SBK valt ut för att de verkar kunna konkurrera om en plats i landslaget framöver. Talangtruppen får coachning från SBK under ett år och träffas bland annat på läger.
Jag är självklart stolt och glad över att två av tolv ekipage i talangtruppen är mina kunder. Alla som håller på med lydnad på hög nivå har förstås tränat för flera tränare och framför allt jobbat stenhårt själva, men de här ekipagen känner jag att jag har kunnat hjälpa med positiv stöttning och byggande av självförtroende för prestation. Det gäller även hundarna. Jag är också mycket glad för att de här tjejerna är absolut genomsnälla och rättvisa mot sina hundar.
Pauline har gått kurser för mig tidigare, med sin fina och framgångsrika briard Newton. När hon klarat startklassen med bordercollien Zam frågade hon mig jag kunde hjälpa henne att komma till SM. Jag svarade naturligtvis ja. De lyckades med målet att bli kvalificerade till SM 2021, men just det mästerskapet blev inställt på grund av pandemin. Ett roligt minne är när Pauline skulle skicka in tävlingslika filmer i ansökningen till talangtruppen. Vi spelade in en av dem hos mig, och alla som varit här vet att det är väldigt blåsigt. Den här dagen var det halv storm. På vägen precis bredvid träningsplanen höll grannfamiljen på att täcka en lång hög med sockerbetor. De körde lastmaskin, flaxade med enorma presenningar och ropade till varandra på skånska, som alltid ger lite extra tryck. Till råga på allt hördes några skott på fältet bakom bethögen. Pauline och Zam var fullständigt oberörda och utförde hela programmet i glad fokus. Det kan man kalla motiverade för uppgiften och passande för stora stökiga mästerskap.
Gunilla tränade först för min kollega och vän Jenny Wibäck i Halland. Gunilla trivdes med att träna för Jenny och ville gärna träna för någon med liknande belöningsinriktat tankesätt, fast i Skåne. Jenny föreslog mig, och det kändes förstås kul. Gunilla och Viktor tävlade redan i klass 3, den högsta klassen, när de kom till mig. Det vi fokuserade på var att få till ett gladare och villigare genomförande av moment och program. Det var lätt, eftersom Gunilla har massor av erfarenhet av betydligt svårare hundgrejer än att lotsa en bordercollie runt en lydnadsplan. Hon har bland annat varit framgångsrik uppfödare av rasen mops i 25 år. En häftig grej med Gunilla är att hon utan tvekan gör sådant som andra kanske inte riktigt vågar. Hon passade till exempel på att tävla i lydnad när det ordnades i samband med den gigantiska internationella hundutställningen Stockholm Hundmässa.
En spännande sak med att driva mitt företag Dogs & Drums är att jag möter hundägare med många olika mål. När jag tränar andra ekipage är det viktigt att det ska handla om dem, inte om mig. Jag försöker tänka att jag ska vara som Max Martin, en extremt duktig, svensk, låtskrivare och producent. Han står bakom en fantastisk lista med världsartister, men märks inte så mycket själv. Han gör artisterna bättre.