Fin stämning på jaktapporteringsläger

Helgen som gick hade vi ett trevligt jaktapporteringsläger här hos Dogs & Drums. Det blev fin stämning eftersom deltagarna var väldigt engagerade i både sin egen hund och de andra ekipagen. Det blev spännande och givande träning eftersom fyra olika hundraser var representerade, varav tre retrievers och en stående fågelhund.
På lördagen jobbade vi med dummies, alltså tygpåsar. Det blev först grundträning hemma på min gräsplan med små trästaket som hinder. Det var följsamhet, sitta kvar, kallas in, stadga när apport föll, upptag inleverering och avlämning. Vi gjorde också en övning som stärker hundens beteende att lämna det föremål den har i munnen innan den hämtar nästa, även om den vet att det redan ligger ett föremål till på marken.
På eftermiddagen blev det först lite träning med skott på land. De två ekipage som var mest erfarna gick fot och fick hämta dummies som lades eller kastades ut i samband med skott. De två mindre erfarna ekipagen var under tiden långt ifrån skotten och fick först bara vara hund, sedan göra små aktiva övningar. Sedan fick de själva göra lugna apporteringsövningar i samband med skott. Därefter blev det träning i vattenapportering.
På söndagen var det dags att apportera kallvilt, alltså upptinade fåglar, kaniner och hare. Vi tränade först i ett hägn. För den stående fågelhunden låg fokus på att följa ett släpspår av and både i lina och utan lina. För övriga låg fokus på sök, alltså att leta reda på utlagt vilt och leverera in det.
På eftermiddagen var vi tillbaka vid dammen. För den yngsta hunden satsade vi på mer träning i att plocka upp och leverera in vilt på land. För övriga anpassade vi vattenövningarna så att det skulle bli maximal utveckling. Den stående fågelhunden fick bland annat hämta fågel på blankvatten efter att ha visat fin stadga vid skott och kast och de båda retrieverekipagen gjorde imponerande dirigeringsövningar och härliga avlämningar till sina förare.