Förstapriser på working test

Yenko och Trento tog varsitt förstapris i nybörjarklass på Goldenklubbens working test i Onslunda i lördags. Working test är en apporteringstävling där man går till olika stationer och får göra uppgifter som ska likna sådant som händer på jakt. Det är dummyer, alltså tygpåsar, som hundarna ska hämta in. I Onslunda var det fem stationer som var värda 20 poäng vardera. Maxpoäng var alltså 100 och Yenko fick ihop 90 poäng och Trento 93. Man behöver ha 75 procent av maxpoäng och poäng på alla stationer för att få det som kallas ett förstapris.

Stationerna var så här:

1: Fotgående utan koppel cirka 20 meter över gräs fram till domaren i en liten glänta. En skytt sköt ett skott och en synlig kastare kastade en dummy som hamnade cirka 25 meter bort i halvhögt gräs.

2: Man ställde upp och kopplade loss vid domaren. Platsen var en sluttande hage med träd och buskar. Sedan kom ett skott och ett kast från synlig kastare där dummyn hamnade cirka 40 meter bort i nedförsbacke.

3: Man var kvar i samma hage men ställde upp på ett annat ställe. Skott och kast av dold kastare. Dummyn landade bakom en liten stenmur cirka 40 meter bort.

4: Fotgående utan koppel cirka 20 meter över gräs till skogsbryn där man gick över ett minidike och fick uppsikt över en glänta. Skott och kast som hamnade bakom en buske cirka 20 meter bort. När hunden hämtat dummyn och lämnat den till föraren skulle man gå fot tillbaka till utgågångspunkten igen.

5: Fotgående utan koppel cirka 20 meter sida vid sida med domaren fram till uppställningsplats cirka 10 meter ovanför en damm. Skott och kast. Dummyn hamnade i vattnet nära land på andra sidan dammen.