Glada ekipage det bästa för instruktör

Det är kul att kunna ge tips som leder till något bra.

Då och då hör någon av sig med en fin liten bild, några positiva rader i ett mejl eller ett kul meddelande i Messenger. Sådana små uttryck av stolthet och glädje över sin hund har handlat om kul saker som att hunden lärt sig att gå upp med framtassarna på en pall, att den blivit lydnadschampion, att den burit en dummy med vinge på eller att den blivit certifierad att leta efter granbarkborrar.

Helgen som gick fanns chans att tävla både i lydnad och jaktapportering här i Skåne. Det kändes härligt efteråt att få veta att ett ekipage som varit med på några gruppaktiviteter och tagit en privatlektion precis före kunde ta sitt hett efterlängtade, tredje uppflyttningsresultat i startklass lydnad. De tog förresten ett fjärde också av bara farten, eftersom det var så kul att jobba ihop.

Det var också toppen att vara funktionär på jaktapporteringstävlingen och se en glimt av ekipage jag kunnat följa lite grann. Jag försöker tänka att de aktiviteter jag ordnar både ska leda till glatt samarbete mellan hund och förare och, för dem som vill, förbereda till trevligt deltagande i tävling. I våras arrangerade en kompis och jag ett prova på-working test, alltså jaktapporteringstävling där det skjuts och kastas dummies. Istället för betyg på de olika stationerna fick ekipagen tips och kritik från domarna. Det var 8 nybörjarhundar som gick den här prova på-banan plus 3 av funktionärerna. När det var riktig tävling nu i helgen kom 5 av de här ekipagen till start och 2 fick förstapris. Övriga genomförde på ett bra vis. Toppen!

Bilden visar ett av mina favoritekipage i fullt, gemensamt fokus inför sitt första eftersöksprov.