Grattis Magnum 4 år i dag!

Vår rara, glada och duktiga hund Magnum fyller 4 år i dag. Han älskar tuggben och har käftar som en krokodil, så han ska få ett extra gott ben i present.
Bilderna är från förra veckan. Jag hade hämtat hem lite fryst vilt som jag köpt att ha till apporteringsträning. Allt fick inte plats i frysen, så jag fick tina upp en del och träna själv. Det är ju en dålig tid att träna med lös hund i naturen, eftersom det kan finnas djurungar där man minst anar det. Därför höll jag mig på liten yta vid dammen hemma, där jag först gick runt och kollade överallt där jag tänkte träna. Då kunde jag passa på att lägga ut viltet innan jag hämtade den första hunden.
Jag är ganska bra på att träna sådant som förekommer i nybörjarklass, det vill säga att hunden ska jobba mycket fritt med sina medfödda apporteringsegenskaper. Mina hundar blir glada när de hittar ett fallet vilt och lämnar gärna in det till mig. Mina hundar får ofta göra självständiga sök vid dammen och då lägger jag viltet både på land och i vattnet och står själv en bra bit upp på land på ena kortsidan.
Jag är inte lika bra på att träna dirigering, det vill säga att jag ska dirigera hunden till ett vilt på avstånd, som jag vet var det ligger men som hunden inte sett falla. Det är ju effektivare att hunden springer rakt dit än att den söker av hela området, om jag ändå vet närmaste vägen.
Den här dagen passade jag på att lägga in dirigering i träningen. Jag skickade Magnum rakt fram på land längs dammens långsida för att hämta en kanin i högt gräs. Sedan fick han göra ett litet självständigt sök på land och hämta in fem råkor. Därefter blev det dirigering över dammen på det korta hållet för att hämta en and som låg precis i strandkanten på andra sidan. Efter det fick han hämta en hare i ett snår. Till slut vågade jag mig på en diagonal dirigering över dammen. Där hade jag tur, för Magnum gick i vattnet i lite för snäv vinkel mot land, men när han simmat en ganska lång bit fick han vind på anden, som låg bland trädgrenar ute i vattnet, och rätade själv upp vinkeln. Han vände fint och simmade tillbaka, trots att det hade varit lätt att springa upp på land. Där hade jag fördel av att jag har låtit hundarna bli bekväma med att simma och ta sig fram bland vattenväxter.