Några platser kvar jaktapportering i maj

Försök att alltid träna på det som just då tar dig närmare målet.
Det finns spridda platser kvar på grundträning i jaktapportering under maj. Du anmäler dig till tinaandersson3@gmail.com
För dig som är nybörjare finns två träningspass där vi jobbar med att kunna lämna föremål till föraren, gå fot och vänta stilla och tyst på kommando. Det är tisdagskvällarna den 11 maj och 25 maj klockan 19.00-20.30. Det kostar 400 kronor per gång att vara med. Vi håller till på min gräsplan som är inhägnad med mobilt fårnät.
För dig som kommit en bit på väg och har en hund som hämtar och lämnar dummies till dig finns några pass där vi tränar fotgående med störning, markeringar och dirigering. Det kostar 400 kronor per gång att vara med. Vi håller till på min gräsplan som är inhägnad med mobilt fårnät. De tillfällen när det just nu finns platser kvar är: tisdag 11 maj 10.00-11.30, torsdag 27 maj 10.00-11.30, torsdag 27 maj 19.00-20.30
Den fina bilden tog min träningskompis igår kväll. Magnum och Trento hade precis fått träna på det jag tänker att de behöver mest just nu, nämligen att få belöning för att de är följsamma vid min sida och väntar stilla, tyst och uppmärksamt när andra hundar jobbar. Vi gick bland annat fot runt dammen som syns på bilden. Det har så klart krävts en massa trevlig träning i lättare miljöer för att vi alla tre ska kunna gå i bredd, tyst och naturligt, på den smala gräsremsan.
Något som är viktigt den här tiden på året är att försöka låta de vilda djuren vara ifred. Därför håller jag inga gruppträningar i terräng, där det finns risk att hunden springer på fågelbon eller kid när den letar efter apporter. Svenska Spaniel- och Retrieverklubben anordnar inga retrieverjaktprov från mitten av maj till mitten av juli, och det tycker jag man kan ha som en bra påminnelse i sin egen träning. Som alla vet ska hundar alltid hållas under sådan kontroll att de inte förföljer vilt. Den 1 mars till den 20 augusti är viltet extra känsligt och då är det ännu viktigare att ha hunden antingen kopplad eller så nära att den genast kan kallas in. Det luriga är att om du till exempel lägger ett spår till din hund, som den ska ha lina på när den följer, så kan du råka gå precis nära ett bo som en markhäckande fågel ruvar sina ägg i. Våren är helt enkelt en jättebra tid att träna sådant som går att göra på en gräsmatta, till exempel fotgående, stadga, uthållighet i att fokusera, bli säker på vad handtecken och ord betyder, samarbete med föraren när det finns annat som lockar och fysisk utveckling som balans och hoppteknik.