Tips på övningar!

Man kan träna mycket själv på kort tid och utan att ha jättestor plats. Här kommer en beskrivning av vad jag tränade med mina tre hundar på gräsplanen utanför vårt hus i går kväll. Alltihop tog kanske 30 minuter från att jag gick ut till jag var inne igen. Jag tänker att det kanske kan inspirera någon att hitta på egna små övningar.

Yenko: Han har haft en skada på öronen och ett sår på benet, så vi tränade rallylydnad för att det inte skulle vara så ansträngande. Jag har aldrig tävlat i det, men kunskap är ju inte tung att bära, så jag har lärt Yenko en del rallylydnad. Övningen vi gjorde var att utföra moment i riktning mot, i riktning från och runt en riktigt bra belöning. Belöningen var en burk med blött hundfoder av kaninkött på burk. Burken stod i en skål. Yenko var duktig på att hålla fokus på mig och sina uppgifter oavsett var burken stod i förhållande till honom, för jag har lärt honom att belöning får man genom arbete. Då och då fick han springa till skålen och jag sprang också dit och öppnade burken och skedade upp lite mat i skålen. De uppgifter vi gjorde var att gå fot, göra snurrar, stå, ligg och sitt, alltihop på både vänster och höger sida om mig, byta sida bakom mig, plus att sätta sig framför mig och följa med när jag backade.

Trento och Magnum: Jag lade ut en dummy på förhand utan att hunden såg det. Sedan hämtade jag hunden. Vi gick fotgående cirka 50 meter förbi dummyn bortåt på ett sätt som gjorde att hunden inte skulle få vind på den utlagda dummyn. Jag satte hunden, sa att den skulle sitta kvar och gick själv rakt fram cirka 50 meter och kastade en dummy framåt som hamnade framför ett litet trähinder, som hunden kunde ha som referenspunkt. Sedan gick jag tillbaka en bit mot hunden och kastade en dummy snett ut åt sidan. Den dummyn hamnade i högt gräs utan referenspunkt. Därefter gick jag tillbaka till hunden, sa fot i farten när jag passerade den och vände 90 grader mot punkten där jag tidigare lagt dummyn som hunden inte sett. Jag visade tecknet för linjetag och skickade hunden framåt för att hämta den utlagda dummyn, som inte syntes på håll. När hunden var på väg tillbaka in till mig med dummyn vände jag mig 90 grader så jag fick näsan åt det håll där jag kastat den första dummyn. Hunden fick alltså komma in från sidan och sätta sig vid min sida. När jag tagit apporten var hunden direkt klar att hämta de kastade apporterna. Jag gav apportkommando och hunden fick först hämta en dummy, lämna av och sedan hämta den andra dummyn. Jag pekade inte utan sa bara kommandot så kunde hunden själv välja i vilken ordning den ville hämta dummyerna. Det här gick snabbt att utföra och båda hundarna gjorde det toppenfint. Det fanns två skillnader mellan hur de gjorde: Magnum sprang absolut spikrakt i linjetaget och kom därför på vänster sida om ett litet fårnät som jag satt upp. Dummyn låg på vänster sida av fårnätet, så det blev perfekt. Trento sprang aningen snett och kom på höger sida av nätet. Så fort han närmade sig dummyn fick han vind på den, hoppade över stängslet utan att sakta farten och tog dummyn. Magnum valde att hämta den först kastade dummyn först. Den kom han rakt på. När han skulle hämta den sist kastade, som inte hade någon referenspunkt, fick han springa i två små volter i de det höga gräset för att få vind på den och hitta den. Trento hämtade den sist kastade dummyn först och kom nästan rakt på den. Han kom även rakt på när han hämtade den först kastade dummyn.