Träna att vänta på sin tur

Jag tycker att det är smidigt när mina hundar är med på att alla kan vara med och spela fast det bara är en i taget som slår tärningen, så att säga. Det kan man lära in så här:

1. Kunna sitt namn

Välj en lugn plats. Ha hunden framför dig, lös och ledig. Säg hundens namn med glad röst. När den tittar på dig ger du den en liten godbit. Upprepa flera gånger i rad. Det ska gå snabbt och lätt för hunden att lyckas. Träna bara i någon minut i taget, gärna flera gånger om dagen.

2. Skilja sitt namn från andras

När hunden reagerar på sitt namn, låt en individ till vara med. Det kan vara en annan hund eller en människa. Stå nära så att ni alla kan vara stilla. Du säger den enas namn och ger snabbt en godbit. Sedan säger du den andras namn och ger den individen en godbit. Upprepa, ibland samma namn två gånger i rad.

3. Röra sig eller stanna kvar

Säg den ena individens namn och ta ett litet steg bakåt. När den som hör sitt namn följer med får den en godbit. Ta snabbt ett steg fram och ge en godbit även till den som stannade kvar när den inte hörde sitt namn. Upprepa några gånger. Nybörjarhunden ska oftast få belöning för att stanna kvar.

4. Vara stilla när andra jobbar

Utöka svårigheten genom att låta den som hör sitt namn göra någon liten aktivitet, som att gå fot ett par steg eller lägga sig, om den kan det. Var noga med att gå tillbaka och belöna även den som stannar kvar. Hunden ska lära sig att man turas om att jobba och att det är lika fint och lönsamt att vänta.