Tre tips för bättre inkallning

Det vanligaste önskemålet bland Dogs & Drums hundägande kunder är att hunden ska komma när man ropar på den. De här tre sakerna tycker jag är bra att jobba med:

1. Belöna hunden varje gång den kommer när du kallar. Belöningen kan vara en godbit, lek med leksak, lek med dig eller något annat som hunden gillar. Du börjar i lätt miljö naturligtvis, gärna inomhus där det är störningsfritt. (Det är till exempel sällan någon idé att prova de första gångerna när hunden redan leker med en annan hund.) Träna korta stunder men ofta, så att hunden blir helt säker på att så fort du ropar blir det trevligt hos dig.

2. Låt hunden gå igen de allra flesta gångerna när den hämtat sin belöning hos dig. Kopplar du varje gång du fått in hunden lär den sig snabbt att det är roligare att låta bli att lyssna.

3. Träna samarbete på avstånd. Det kan exempelvis vara att leta efter saker en bit ifrån dig, att sätta sig på avstånd eller att bli dirigerad till en punkt där den får belöning. Då undviker du att hunden samarbetar med dig när den är runt dina fötter men gör helt sin egen grej när den är utom räckhåll.