Trento vann lydnadstävling klass 1

Trento vann lydnadsklass 1 på 293,5 poäng av 320 möjliga.
I dag är det Trentos tur att stå i centrum. Det är ju viktigt att försöka vara rättvis när man har flera hundar, så Trento fick åka med som ensam hund till Höganäs brukshundklubb för en trevlig förmiddag med tävlingslydnad. Trento klarade startklassen för ett år sedan. (Jag skyller mitt sparsamma tävlande på att jag har mycket att göra på helgerna, men det är egentligen en prioriteringsfråga.) Nu var det dags att starta i klass 1, där hundarna ska utföra nio moment i rad i ett kommenderat program och därefter kommer ett gruppmoment där hundarna ska sitta stilla en minut i kopplets längd. Helhetsbetyg får man också.
Vi startade som nummer 10, sist i gänget, och det är ett bra utgångsläge eftersom man vet var ribban ligger. Jag hade följt min plan för dagen och den fungerade. Lämplig förberedelserutin försöker man ju ta reda på under träning, så att man inte lämnar sitt framträdande åt slumpen. Vi var på plats en halvtimme före samling, så att jag kunde gå runt utanför planen och låta Trento se den från olika håll, plus rasta. Jag tog ut honom när det var tre hundar kvar före oss och gick och rastade på ett annat ställe. Sedan lekte vi med leksaker när hunden före oss gick sitt program.
Efteråt fick Trento välja själv i ryggsäcken om han ville ha en lussekatt eller leka med mjukistomte, pipgris eller boll. Han valde bollen, så vi kastade boll länge i skogen. Långt program ger lång belöning, tänker jag. Sedan köpte vi en ostsmörgås i klubbstugan och delade på. Trento fick mest. Oavsett resultat (som jag inte visste då) så vill jag ge hunden en trevlig upplevelse av tävlingen, så att den gärna åker och tävlar en gång till.
Höganäs brukshundklubb hade ordnat en bra tävling och medtävlarna var väldigt vänliga och sportsliga. Sådant känns fint. Ett extra plus var att man fick verkligt fina priser.