Yenko 1:a och 2:a i Värnamo, diplom i rallylydnad nybörjarklass

Man kan säga att det var lönt att gå upp klockan 04.00, borsta snön av bilen, forcera drivan i grindhålet och köra 19 mil till Värnamo brukshundklubb, som arrangerade två stycken nybörjarklass rallylydnad. Yenko startade ju i två klasser samma dag i Bjuv i höstas, så han hade två stycken kvalificerande resultat redan och saknade ett för att få diplom. Jag tänkte att det var bra med två chanser samma dag att fixa det tredje och sista resultatet som behövs för att få flytta upp till fortsättningsklassen i vår.
Snö är Yenkos älsklingsväder, så efter att jag gått banvandringen inför första klassen var vi ute hela tiden fram till vårt startnummer 11. Han fick gå och kissa överallt längs en spännande, okänd gångväg, för det är ju en av fördelarna med att vara på tävlingsutflykt. Sedan värmde vi upp med lite moment och att bara springa och gå i cirklar utanför hallen. Så fort det är samarbete på gång är Yenko med direkt.
Själva tävlingsbanorna var inne i en hall med konstgräs och ett stort draperi som delade hallen i två avdelningar. Det gjorde att två klasser kunde vara igång samtidigt. Yenko har varit i många hundhallar och har fina associationer därifrån, så han gjorde en superrunda och vann den första klassen. Sedan var det banvandring till nästa klass. Yenko var i bilen under tiden, tillsammans med Bamse. Det är en stor, brun gosebjörn i tyg, som jag köpt på Erikshjälpen för 35 kronor. Yenko bär omkring Bamse överallt och ibland tar han med honom när vi ska åka och handla. Husse och jag hade pratat om att Bamse borde få åka med på tävlingen, men jag höll på att glömma honom. Jag hade tagit påsen med inneskor, rallylydnadskoppel och Yenkos frukost och släckt den lilla lampan i ett köksfönster när jag kom på att jag inte tagit Bamse. För att inte väcka husse fick jag famla runt i mörkret och som tur var hade Yenko lagt honom precis vid mina fötter i hallen.
Bana nummer två gick i stort sett lika bra och i den klassen blev Yenko tvåa. Väldigt roligt. Den vackra, blågula vinnarrosetten fick han. De två små rosetterna och diplomrosetten köpte jag, för jag tycker att det är trevligt att ha dem på väggen i klubbrummet.
Vi fick ett fantastiskt fint firande när vi kom hem. Husse hade berättat om Yenkos bedrifter för sin bror och hans sambo, så de hade ordnat blommor, tårta, Pommac och godis till Yenko. På bilden med rosetterna har Yenko fått fatt i en annan favoritleksak, en and som han fått av en liten tjej som tränat mycket med honom, bland annat på ungdomsläger som jag ordnat.
För er som inte håller på med rallylydnad är en enkel beskrivning att man ska gå med hunden längs en bana där det står skyltar längs vägen. Vid varje skylt ska man utföra det moment som står på skylten. Det kan vara att hunden ska går runt föraren, slalom mellan koner, stanna och stå bredvid föraren när föraren stannar och liknande. I nybörjarklassen är det 12-15 moment som ska klaras av och det är bara 3-5 meter att gå mellan skyltarna, så det gäller att vara 100-procentigt fokuserad hela tiden. Det går alltså inte på tid, men man kan inte stå och fundera på vart man ska gå. Det ska flyta på så att allt blir en enda lång slinga med krumelurer på.