Duktiga ekipage gick kurs i jaktapportering hos Dogs & Drums

Helgen som gick var det tvådagarskurs i jaktapportering för två engagerade ekipage i början av karriären.

På lördagsförmiddagen var vi hemma hos mig och tränade grunder på min gräsplan. Ekipagen fick först träna på att turas om att vara aktiva och passiva i kort och i långt gräs. Sedan tränade vi på det här: Närsök med visselsignal (att hunden ska leta på ett litet område när föraren blåser en viss signal). Enkelmarkeringar (kast av dummy som hunden får se) där hunden skulle göra en annan liten uppgift innan dummyn hämtades in, exempelvis följa med i ett litet fotgående i cirkel, hoppa ett hinder eller hämta en dummy som lagts bakom föraren. Gå fot med föraren när det finns en person som går med en bössa framför eller vid sidan av ekipaget.

På eftermiddagen åkte vi till en damm där hundarna först fick bekanta sig med olika typer av upptinade fåglar (kallvilt) och sedan hämta dem på land och i vatten. Jag har vadarbyxor, så jag kunde vada ut till ruggar av vattenväxtlighet, så att fågeln inte skulle ligga på blankvatten. Vi tränade också på att hundarna skulle springa upp ur vattnet snabbt och rakt till föraren utan något i munnen, alltså som en inkallning från vatten.

På söndagen var det först dags för självständigt sök i ett hägn där det går hästar i vanliga fall. Det är bra att träna sök där hundarna inte kan försvinna, för då är förarna mer avslappnade. För övrigt är det ju heller inte tillåtet att låta hundar springa omkring lösa på stora områden i naturen om det finns risk att de börjar jaga vilt.

Inom jaktapportering ska hunden själv söka av ett område framför föraren och utan styrning från föraren se till att leta överallt och hämta in det den hittar. Den ska fortsätta att leta tills den hittat något, inte komma tillbaka tomhänt för att bli utskickad i ny riktning av föraren, som man gör inom bruks. Det är viktigt att hunden söker oberoende av terrängskiftningar inom sökområdet. Vi tränade med fyra dummyer utlagda och vi såg till att den ena halvan av sökområdet framför hunden var buskig och den andra halvan bestod av gräs. På ett jaktprov i nybörjarklass är det vanligt att det ligger cirka 6 kallvilt utlagda. Området är då, mycket ungefärligt, cirka 30-40 meter brett och 50-60 meter djupt. (Det beror på hur terrängen ser ut.)

Efter sökträningen blev det markeringsträning på en annan plats i hägnet. Jag kastade alltså dummyer som hunden skulle notera var de landade och sedan hämta på kommando från föraren. Vi tränade i högt gräs men med tydlig referenspunkt för nedslagsplatsen.

På söndagseftermiddagen var vi hemma hos mig igen. Först fick hundarna höra skott på avstånd utan att det ledde till någon aktivitet. (Det är lätt att få en apportör som blir väldigt exalterad vid skott om man börjar med att skottet leder till en kul aktivitet.) Sedan fick deltagarna prova att göra ett danskt brugsprøve, alltså en liten test som en hund måste klara innan den får starta på prov eller tävling i Danmark. Det handlar om grunder för en retriever: fotgående 25 meter med koppel och 75 meter utan, sitta kvar när föraren går iväg 50 meter, inkallning till föraren, föraren slänger en dummy 15 meter som hunden ska hämta på kommando och sedan skjuter provledaren ett 6-millimetersskott, men jag klappade bara i händerna.

Till sist tränade vi vid och i dammen hos mig. Hundarna fick hämta apporter med skinn eller fjädrar och upptinade fåglar. Jag har ju en gummibåt nu som jag kan paddla omkring med, och det gjorde jag för att det är bra för hundar som ska starta på prov eller tävling att vänja sig vid att det kommer att sitta folk i en båt på vattnet.